Transport av ömtåligt gods

Om man ska transportera ömtåligt gods, vare sig man gör det i tjänsten eller som privatperson, är det inte bara viktigt på att tänka på att köra mjukt, utan också på att man har förpackat godset på rätt sätt. Det senare är den viktigaste åtgärden man kan vidta för att skydda godset från skador under transporten.

När man packar något som är ömtåligt ska man tänka på att göra det i en styv kartong som tål lite stötar och tryck utan att den viker sig. Genom att ha en hård ytterkartong hindrar man att vikten från andra emballage hamnar på själva godset, och orsakar tryck. Man bör lägga själva godset i mitten av kartongen, och sedan packa runt föremålet på något sätt, så att det inte kan studsa runt inne i kartongen. Helst bör man använda sig av något mjukt, som kan absorbera stötar, till exempel frigolit eller bubbelplast.

Ska man frakta flera ömtåliga saker kan man använda sig av trälådor med skiljeväggar. Om utrymmena mellan skiljeväggarna är anpassade efter föremålens storlek, så att de inte kan åka runt, har man ett av de bästa skydden man kan få på det sättet, eftersom inget tryck utifrån kan få trälådan att vika sig, och föremålen inte heller kan studsa mot varandra tack vare skiljeväggarna. Man bör dock fortfarande på något sätt indikera på utsidan av lådan att det rör sig om ömtåligt gods.Renault_Magnum-Palifor_(B)-2004

Ett exempel på ömtåligt gods kan vara badkar, handfat eller andra badrumsmöbler av porslin som du beställer från Byggmax.se eller en annan e-butik. Se därför till, om du kan, att frakten går till på rätt sätt, och att du kontrollerar om varorna har skador när de kommer fram. Om du hittar några skador bör du rapportera dessa omedelbart både till transportföretaget och till det företag eller den person som du eventuellt beställde varorna från.

Ett annat sätt att undvika skador är att välja ett transportsätt som är mjukare – som exempel kan nämnas att godset sannolikt ligger säkrare i en tågvagn än på en lastbil. Andra fraktalternativ är lastfartyg och fraktflygplan – vilket som passar bäst för ömtåligt gods beror naturligtvis också på hur långt det ska fraktas.

 

Taggar:

 

Fler artiklar om Specialtransporter

 
 
 
 
 
 
erudito